Welkom bij Mier Fysiotherapie, bellen of appen: 06-21946183 of maak een afspraak via Contactformulier

Ademhalingsklachten

Wanneer je moeite hebt met je ademhaling kun je bij ons terecht voor hulp hierbij. Je kunt denken aan benauwdheid als gevolg van een longontsteking of longembolie, astma, COPD en Covid-19.

Maar ook hyperventilatie (een te snelle ademhaling) of dysventilatie (een te hoge ademhaling) kan je  dagelijks leven negatief beïnvloeden. Deze ademhalingsklachten kunnen ontstaan na een operatie of trauma of door angst en spanning, maar kunnen omgekeerd ook angst en spanning geven. Naast moeite met goed kunnen (door)ademen, kunnen ademhalingsklachten ook leiden tot o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, hartkloppingen en pijn op de borst.

Ilse Teerling is opgeleid in de longfysiotherapie en onze specialist op het gebied van ademhaling.

Tijdens een vraaggesprek en een onderzoek gaan we kijken welke factoren invloed hebben op je ademhalingsklachten. Er wordt gekeken naar de beweeglijkheid van je thorax en wervelkolom en of er veel spanning rondom het diafragma en de organen in de buikholte zit. Tevens kunnen we je lichamelijke conditie in kaart brengen met een lichaamsanalyse, conditietesten en longfunctietesten.

 

Tijdens de behandeling leer je hoe een normale ademhaling werkt en wat de invloed van een verkeerde ademhaling op je lichaam én geest is. Wanneer je ontspannen bent, gaat de ademhaling vaak al veel natuurlijker, dus hier gaan we mee aan de slag. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen, maar je kunt ook ontspannen door inspanning; sporten. Verder kunnen we afhankelijk van de klachten en de hulpvraag gebruik maken van: