Welkom bij Mier Fysiotherapie, bellen of appen: 06-21946183 of maak een afspraak via Contactformulier

BackUp

Backupdame

Functioneren volgens het eigen principe van het lichaam – door middel van elektrische signalen

De werking van de BackUp is gebaseerd op de bevindingen van klinisch onderzoek en wetenschappelijk bewezen effecten van ‘bio-elektrische revalidatie’, kortweg BER. BER werkt met elektrische impulsen en hanteert dus een zeer geschikt principe: Lage stromen stromen continu door ons lichaam.

Op deze manier wordt informatie over externe prikkels zoals aanraking, warmte of koude permanent doorgegeven en verwerkt. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om pijn waar te nemen en bewegingen te beheersen. Dit betekent dat alles wat we waarnemen, voelen en doen gebeurt met behulp van elektrische signalen.

Het centrale zenuwstelsel als navel voor beweging en coördinatie

Het startpunt en controlecentrum is het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Bewegingen en reacties van het lichaam worden van hieruit aangestuurd via sensorische en motorneuronen. Sensorische neuronen absorberen permanent externe prikkels via de sensorische organen zoals de ogen, oren of huid en rapporteren deze informatie aan het centrale zenuwstelsel via interne elektrische impulsen. Daar wordt de informatie verwerkt en doorgestuurd naar de bijbehorende motorneuronen, die op basis van de verwerkte zintuiglijke indrukken en de daarmee opgedane kennis bewegingen initiëren en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de arm- of beenspieren samentrekken.

Bewegen door de ruimte, het lichaam coördineren en reageren op externe prikkels is dus alleen mogelijk op basis van de communicatie van neurocognitieve elementen met behulp van elektrische signalen.

BackUp voor een sterke rug!

De BackUp is een combinatie van warmtetherapie met elektrostimulatie waardoor de spieren zuiver en optimaal worden aangespannen. Dit zorgt voor een massage van de spieren met een intensieve spierstimulatie. Het bijzondere aan deze ‘spiertraining’ is dat er geen actieve aanspanning van de spieren nodig is. Hierdoor kunnen ook mensen met een beperkte mobiliteit hun spieren versterken, pijn tegengaan en klachten voorkomen.

Naast spieren worden ook de fascia gestimuleerd, deze zijn essentieel voor een gezonde rug. De stimulatiemat kan worden verwarmd tot 40*C. De warmte helpt bij het verlichten van spierspanning, bevordert de bloedsomloop en stofwisseling, vermindert psychische stress en leidt tot intensievere ontspanning.

Backup stimawell

Effecten van het back-upsysteem

Het BackUp systeem biedt de ideale combinatie om de vicieuze cirkel van rugpijn, inactiviteit, gebrek aan beweging en spieronevenwichtigheden te doorbreken: rustgevende warmte, een zachte diepe weefselmassage en de intensieve versterking van de rugspieren vormen de basis voor een gezonde rug.

Wetenschappelijke studies bewijzen de effectiviteit van het back-upsysteem: de combinatie van elektrische impulsen en warmte verbeterde rugpijn aanzienlijk bij 100 patiënten met chronische niet-specifieke rugproblemen. Dit is het resultaat van een studie uitgevoerd tussen 2015 en 2017 door het Centrum voor Interdisciplinaire Pijntherapie en Palliatieve Geneeskunde (ZISOP) in het Klagenfurt Ziekenhuis.

De studie toont aan dat multidimensionale dynamische lagegolftherapie een effectieve en veilige methode is voor de behandeling van chronische rugpijn in vergelijking met standaardbehandeling zonder elektrotherapie en de pijn bij een groot aantal patiënten effectief heeft verbeterd.

Waarom Bio-elektrische revalidatie zo effectief is

De elektrische impulsen die in de BER-methode worden gebruikt, zijn niets vreemds voor het lichaam. Het verschil: de signalen worden niet door de hersenen gestuurd, maar worden van buitenaf via elektroden door de huid naar de onderliggende zenuwen gestuurd om de spieren samen te laten trekken. Vergeleken met de vrijwillige spanning van de spieren die door de hersenen worden veroorzaakt – zoals bij conventionele krachttraining – heeft de BER-methode de volgende voordelen voor een gezonde rug:

Voordeel 1: Geen belasting van botten en gewrichten

Gebrek aan lichaamsbeweging is een van de belangrijkste oorzaken van rugproblemen. Dit resulteert in verzwakte of eenzijdige rug- en buikspieren, wat resulteert in verkorting en spanning en de gewrichten en botten niet meer voldoende kan stabiliseren.

Als de verzwakte spieren gericht worden versterkt, leidt dit tot een verlichting van de gewrichten en tussenwervelschijven. Want hoe sterker en evenwichtiger de spiercultuur, hoe makkelijker de bewegingen zijn en hoe soepeler de interactie van spieren, botten, pezen en gewrichten.

Alleen vertrouwen op klassieke krachttraining brengt risico’s met zich mee. Spieren groeien alleen als ze worden blootgesteld aan een stimulus die een bepaalde drempel overschrijdt – hiervoor worden gewichten gebruikt, die achtereenvolgens worden verhoogd in de loop van een trainingsplan. De gewichten wegen echter niet alleen op de spieren, maar ook op de gewrichten en botten. Als hier al schade aanwezig is, zoals gewrichtsslijtage of zelfs ontsteking, kunnen gewichten de symptomen zelfs verergeren.

Bij BER bestaat dit gevaar niet: via de elektrische impulsen wordt de prikkel specifiek op de spieren geplaatst en stimuleert zo de spieren om te groeien zonder de gewrichten of botten te belasten.

Voordeel 2: Bio-elektrische revalidatie versnelt en optimaliseert spiergroei

Onze skeletspieren, ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd, bestaan uit witte en rode spiervezels, die van elkaar verschillen in hun eigenschappen en functies: De rode spiervezels trekken vrij langzaam samen en zijn vooral verantwoordelijk voor uithoudingsvermogen en houdkracht. Ze zijn ook bekend als Type I vezels. De witte spiervezels trekken snel samen. Ze behoren tot de type II vezels, zijn verantwoordelijk voor sterke en explosieve bewegingen en zijn minder duurzaam.

In het geval van vrijwillige spierspanning, zoals conventionele krachttraining, activeert het lichaam eerst de laagvermoeidheid type I vezels. Op deze manier bespaart het lichaam waardevolle energie. Alleen bij een hogere spierbelasting (minimaal 80% van de maximale willekeur) worden ook de type II vezels geactiveerd.

BER is anders: de elektrische impulsen stimuleren ook de type II vezels. Dit maakt het mogelijk om de volledige dwarsgestreepte spieren te activeren – zonder tussenkomst van de gebruiker en dus ongeacht de duur van een training en het fitnessniveau van de cursist. Het grootste effect op de spieren en dus optimaal succes in spieropbouw kan worden bereikt als de vrijwillige spiercontractie in het kader van een conventionele training wordt gecombineerd met de voordelen van de BER-methode.

Voordeel 3: Bio-elektrische revalidatie betrekt de diepe spieren

Succesfactoren voor een gezonde rug zijn structureel en functioneel intacte spieren. Voor een soepele interactie van de rugstructuren en rompspieren is een goed ontwikkelde diepe spieren cruciaal. Omdat het de diepe, lokale spieren zijn die zorgen voor de stabilisatie van de wervelkolom, de gewrichten en de tussenwervelschijven en zo op hun beurt de voorwaarde creëren dat de bewegingen van het lichaam fysiologisch kunnen plaatsvinden. Deze spieren bevinden zich dicht bij het bot.

Het trainen van deze diepgewortelde spieren door bewuste spanning is moeilijk tot onmogelijk. De elektrische impulsen daarentegen stimuleren alle skeletspieren en zorgen ervoor dat ze samentrekken – ongeacht of de spieren groot of klein zijn, of ze oppervlakkig of diep in het lichaam zijn.

Dit diepte-effect maakt BER de ideale methode voor het bestrijden van rugklachten. Het is niet voor niets dat BER ook met succes wordt gebruikt in de geneeskunde om problemen zoals incontinentie te elimineren, omdat elektrische impulsen kunnen worden gebruikt om specifiek de diepliggende bekkenbodemspieren te versterken en zo de bekkenbodemfunctie te verbeteren.

Elektrostimulatie wordt al tientallen jaren gebruikt in onder andere sportgeneeskunde, fysiotherapie en revalidatie. Het effect van BER is wetenschappelijk erkend. Vanwege de uitstekende effecten op spieropbouw, wordt BER ook steeds populairder als een full-body trainingsmethode. Andere gebruikte termen voor Bio-elektrische revalidatie zijn EMS (elektrische spierstimulatie) en NMES (Neuro Musculaire Elektro Stimulatie).

Tarieven:

Startsessie: €30,-
Analyse van de rug en kalibratie

Vervolg sessie: €20,-

10 rittenkaart: €190,-