Welkom bij Mier Fysiotherapie, bellen of appen: 06-21946183 of maak een afspraak via Contactformulier

Core stability en balanstraining

Core stability of rompstabiliteit is kortgezegd het vermogen van een persoon om zijn kern, de romp, te stabiliseren. De stabiliteit van de romp word gehandhaafd door verschillende groepen spieren, namelijk de diepe rugspieren, dwarse buikspieren en bekkenbodemspieren. Wanneer mensen deze diepe kleine spieren niet of niet voldoende gebruiken, gaan de grotere spieren dit overnemen wat tot verschillende klachten kan leiden. Het lichaam kan daarmee nog wel in evenwicht zijn, maar door het gebruik van onnodige krachten is de balans zoek. Je kunt dit vergelijken met het volgende:

Wanneer je een stok verticaal op je hand wilt laten balanceren, moet je kunnen controleren wat er met de stok gebeurd. Je ziet en voelt dat de stok beweegt en je reageert er adequaat op door bijvoorbeeld een klein stapje te zetten of je hand iets te kantelen zodat de stok niet valt. Dit adequaat reageren met een minimaal sturende beweging wordt sensomotoriek genoemd. Wanneer de sensomotoriek verstoord is kun je dus niet goed meer reageren. Je kunt de stok dan nog wel verticaal houden door compensatie: het aanspannen van je vingers en armspieren, maar dan is er geen balans en geen ontspanning meer.
Zo werkt het ook wanneer de stabiliteit van je romp afgenomen is: bewegen en balanceren komt dan niet meer (volledig) vanuit de romp, maar de ledematen worden gebruikt voor ons evenwicht.

Met behulp van een stabilizer kunnen we testen of iemand in staat is de wervelkolom goed te stabiliseren. Het trainen van de rompstabiliteit kan gedaan worden met oefeningen uit Perfect Pilates.

Het onderzoeken en trainen van de sensomotoriek wordt gedaan met een Swissbal: met verschillende oefeningen word gekeken naar de houding en het bewegen tijdens deze oefeningen. Je leert voelen waar je balans vandaan komt en hoe je hier in je dagelijks leven op kunt letten en hoe je dit kunt corrigeren wanneer nodig.

Voor balanstraining kun je terecht bij Ilse.