Welkom bij Mier Fysiotherapie, bellen of appen: 06-21946183 of maak een afspraak via Contactformulier

Scoliosebehandeling met Schroth-therapie

Katharina Schroth (1894-1985) heeft de Schroth-methode voor de behandeling van scoliose ontwikkeld. Zij had zelf een scoliose en ontdekte hoe ze met specifieke houdingen en bewegingen haar scoliose kon beïnvloeden.

De Schroth-therapeut begint met een nauwkeurig onderzoek om de verkrommingen in kaart te brengen en te classificeren.

In de behandeling wordt veel gebruik gemaakt van spiegels zodat de patiënt de correcties zelf goed kan zien en zo ook beter kan ervaren. Dit is nodig omdat de kromme houding als gevolg van de scoliose voelt als recht. De gecorrigeerde houding -tegen de bocht in bewegen- voelt dus in eerste instantie als ongewoon en scheef. Deze bewustwording en daarna ook het kunnen toepassen van deze gecorrigeerde houding in het dagelijks leven is een belangrijk aspect van de Schroth-therapie.

Een ander belangrijk aspect van de Schroth-therapie is de ademhaling die door Katharina ‘rotational breathing’ wordt genoemd: door te ademen naar de ‘binnenzijde’ van de verkromming worden de ribben opgetild en teruggedraaid. Hierdoor verminderd de asymmetrie van de borstwervelkolom, wat een gunstige invloed heeft op de longfunctie.

Schroth-therapie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen een positieve invloed hebben op de kromming. Ook bij het dragen van een brace of na een operatie aan de wervelkolom is het belangrijk de houding te leren corrigeren.

Zie voor meer informatie: www.schroth-therapeut.nl en www.schroth-scoliosetherapie.nl

Ilse is de enige Schroth-therapeut in de provincie Groningen. Kinderen behandeld zij in nauwe samenwerking met de kinderfysiotherapeut.