
Wat is ‘Bio-elektrische revalidatie’?
Alle processen in het menselijk lichaam worden geactiveerd en gestuurd door elektrische impulsen via het zenuwstelsel en de hersenen. Het waarnemen van bijvoorbeeld warmte en aanraking, maar ook pijn en de controle van beweging van het lichaam komen zo tot stand.
Met behulp van de Symbiont of de BackUp kunnen we met korte elektrische impulsen dit systeem op spierniveau beïnvloeden.


Hoe werkt Bio-elektrische revalidatie?
De Symbiont maakt gebruik van wisselingen van midden frequente stroom, waardoor diepe spierstimulatie kan optreden zonder huidirritatie of spierpijn.
Tijdens een training draag je een stimulatiepak wat lijkt op een wetsuit en is voorzien van 24 elektroden.
Vervolgens worden je spieren gestimuleerd door series van impulsen.
Afhankelijk van het doel van de training is er een variatie in vorm, frequentie en duur van de impulsen.
Bij heel lokale klachten, bijvoorbeeld aan de voorzijde van de schouder of peesproblemen bij sporters, maken wij ook gebruik van de ‘Compex’. Een klein draadloos apparaatje welke werkt met behulp van plakelektroden. We kunnen hiermee heel gericht de spier activeren tijdens een beweging zodat de samenwerking van de spieren op gebied van kracht en snelheid hersteld.

Waarom Bio-elektrische revalidatie?
Binnen de Fysiotherapie wordt al sinds de jaren zeventig gebruik gemaakt van bio-elektrische revalidatie, met verschillende doelstellingen: spierherstel bevorderen, spierkracht verbeteren zonder gewrichtsbelasting maar ook pijndemping.
De toepassing van het stimulatiepak is nieuw, maar biedt ook extra mogelijkheden, zoals kortdurend maar intensief trainen, gericht trainen op onbalans tussen verschillende spiergroepen maar ook op trainen bij milde tot ernstig afgenomen conditie om specifieke training te kunnen starten.
Er zijn veel mogelijkheden waardoor we elke training een andere functionele tint kunnen geven.
Specifieke programma’s hebben we onder andere voor:
– Klachten aan de rug, nek en gewrichten veroorzaakt door onvoldoende spierkracht of onbalans in spiergroepen;
– Spiertraining ter voorbereiding op gewrichtschirurgie of spieropbouw na een gewrichtsoperatie;
– Spieropbouw na een langere periode van immobilisatie;
– Pijndemping bij chronische pijn;
– Stimuleren van de stofwisseling;
– Ontspanning;
– Vetverbranding;
– High Intensity Training (HITT)
– Bekkenbodem training.

Wanneer geen Bio-elektrische revalidatie?
Bio-elektrische revalidatie is bij veel mensen toepasbaar, echter bij een aantal mensen ook niet of met aanpassingen.
Is er sprake van een absolute contra-indicatie dan passen we geen bio-elektrische revalidatie toe. Is er sprake van een relatieve contra-indicatie dan kunnen we bio-elektrische revalidatie aangepast of na overleg met een specialist toepassen.
Absolute contra-indicaties:
– Aanwezigheid elektronische implantaten, pacemakers of pompen;
– Hartritmestoornissen;
– Zwangerschap;
– Epilepsie;
– Koorts.
Relatieve contra-indicaties:
– Aanwezigheid cosmetische producten, onder andere borstimplantaten;
– Aanwezigheid coronaire stents;
– Open wonden;
– Onvolledige postoperatieve genezing;
– Onvolledig genezen breuken;
– Actieve ontstekingsziekten aan bloedvaten, tussenwervelschijven, botten en weke delen;
– Kwaadaardige ziekten;
– Trombose;
– Ernstige osteoporose;
– Algemene ziekten welke door lichamelijk inspanning worden verergerd;
– Kinderen of personen met beperkte communicatie of reactieve vaardigheden.

Toepassing Bio-elektrische revalidatie door collega’s
In het voorjaar van 2020 luisterden wij naar de ervaringen en onderzoeken van collega fysiotherapeuten in den lande over de effecten van bio-elektrische revalidatie bij verschillende doelgroepen. Stefan Deckx past bio-elektrische revalidatie toe bij sporters, Maurice Sillen publiceert over effecten bij mensen met COPD en Barbara Tempert – de Haan gebruikt bio-elektrische revalidatie op de intensive care afdeling in het ziekenhuis van Enschede.
Mensen die op de IC liggen verliezen zo’n 5% spiermassa per dag in de eerste week. De rol van de fysiotherapeut is het behouden en zo mogelijk zo snel mogelijk weer opbouwen van spieren. Hoe meer spieren en spierkracht je hebt, hoe hoger de kans op overleven en herstel later. Want spieren heb je nodig om te bewegen, maar vooral ook om zelfstandig te kunnen ademen. Dus hoe eerder je start met trainen, hoe beter het is. Maar trainen met iemand die niet bij kennis is, is lastig. Tenzij je, zoals Barbara bio-elektrische revalidatie gebruikt. Zij past dit toe op de bovenbeenspieren van patiënten die nog slapende zijn, zodat hun spiervolume intact blijft en ze effectiever kunnen revalideren. Binnenkort publiceert zij over resultaten over de effecten van bio-elektrische revalidatie bij mensen op de IC met Covid.
Sinds 2020 is bio-elektrische revalidatie ook opgenomen in de Richtlijn fysiotherapie bij COPD van het KNGF.
De resultaten van bovengenoemde collega’s hebben ons geïnspireerd bio-elektrische revalidatie in onze praktijk te gaan gebruiken, want bio-elektrische revalidatie is heel breed toepasbaar. Zowel de slapende patiënt op de IC, de longpatiënt die door te weinig zuurstof amper op kan staan en de sporter die door een onbalans in spieractivatie voortdurend peesblessures op loopt, hebben baat bij bio-elektrische revalidatie als onderdeel van hun revalidatieprogramma.