Welkom bij Mier Fysiotherapie, bellen of appen: 06-21946183 of maak een afspraak via Contactformulier

Chronische pijn

Pijn is een vervelend iets. In eerste instantie is het een signaal dat er ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden. Pijn beschermt ons voor gevaar en verdere beschadiging. Zonder pijn zouden we niet lang leven.  

We spreken van chronische pijn als de pijn langer dan 3 tot 6 maanden duurt. Bij chronische pijn is er vaak geen schade meer aan het lijf. Dan heeft pijn dus geen ‘waarschuwingsfunctie’ meer en is dus eigenlijk nutteloos. We hebben het ook over chronische pijn als de pijn lang duurt en er geen duidelijke oorzaak is. En bij langdurige zenuwpijn.

Pijn kan de kwaliteit van je leven erg beïnvloeden. Continue pijn leidt vaak tot slaapproblemen en chronische vermoeidheid. De emotionele gevolgen van pijn kunnen zich uiten in stemmingsverandering, neerslachtigheid en zelfs depressiviteit. Zeker is dat matige tot ernstige pijn de kwaliteit van leven aantast.

Zeker 20% van de Westerse bevolking ervaart chronische pijn. De meest voorkomende vorm is musculoskeletale pijn. Pijn aan spieren en gewrichten die beïnvloed wordt door houding en beweging. De fysio- en de manueel therapeut kunnen veel doen in de behandeling van chronische pijn.

Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek analyseren we de pijn en welke factoren hierbij een rol spelen. Dit kunnen biologische, sociale maar ook psychologische factoren zijn. Op basis van de uitkomsten stellen we een behandelplan samen wat kan bestaan uit onder andere:

Vaak zoeken we ook samenwerking met paramedische collega’s zoals de psycholoog, ergotherapeut of diëtist.